Mavi Selvi (Arizona)

- Ekim 23, 2019
snpsr

Mavi servi yetiştirildiği bölgeye göre 10-15 metreye kadar boylanabilen, herdem yeşil mavi bir ağaçtır. Dallar gövdeye yatay denebilecek şekilde açı yapar. Genel görünüşü piramidaldir. Yaprak rengi mavimsi olduğu için süs ağacı olarak kullanılır. Deniz seviyesinden yüksek rakımlara kadar geniş yayılış alanında yetiştirilebilir. Kanaatkâr bir ağaçtır. Vatanı Kuzey Amerika'nın Arizona bölgesidir. Minimum sıcaklık isteği -15° 'dir.


Mavi Servi Tohumu İklim Şartları Nelerdir ?

Mavi servi tohumu orta derecede ışık ister. Toprak ve hava nemi bakımından seçici değildir. Toprak isteği bakımından seçici değildirler. Gevşek, kumlu, kireçli topraklarda güzel yetişir. Soğuk iklimlere karşı hassastır. Ege ve Akdeniz bölgesinde rahatlıkla yetişmekte olup Marmara bölgesinin bir kısmında yetişmektedir.

Tohum Ekimi Nasıl Yapılır ?

Tohum 24 saat suda ıslatılmalı, 30 gün soğuk katlama yapılmalı.(Mantar için 1 galon suya 4 yemek kaşığı Captan mantar ilacı katılarak soğuk katlama yapılmalı.) Soğuk Islak katlama da denilen bu yöntemle tohumlar rutubetli, soğuk ve havadar ortamda belirli bir süre bekletilerek (dinlendirilerek) embriyoların gelişmesi ve uyku isteğinin yerine getirilmesi sağlanır. Bunun için : 24 saat suda bekleyen ve suyu süzülen tohumlar yine suyu süzülmüş ıslak kumla karıştırılarak polietilen (naylon) poşet içerisinde belirli süre + 4 derecede bekletilir. +4 derece için evlerde kullandığımız buzdolaplarının sebzeliği uygundur. Katlamadan çıkan tohumlar hemen tüpe veya yastığa ekilmelidir. Daha sonra ekilecek tohumların (Bahçeye,Saksıya,Viyole) toprağı hazırlanır. Tohum kasası veya saksılara, 3/2 oranında TORF doldurulur. İçine TORF doldurulan tohum kasalarının ekimden önce üzeri düzeltilir. Tohum ekimi için açılan derinliğin 10 mm olması yeterlidir. Tohumlar tek tek torf üzerine bırakılır. Buradaki amaç tohumların ortama eşit dağılmasını sağlamak ve su birikmesini önlemektir. Tohumlar ekildikten sonra üzerleri kendi iriliklerine uygun kalınlıkta bir TORF tabakası ile kaplanır. Yapılan bu işleme kapak atma denir. Tohumlara kapak, nemlerini muhafaza etmelerini sağlamak ve dışarıdan gelebilecek zararlardan korumak için atılır.

Peysaj Uygulamaları ve topi vari 






Sponsor Reklam spnsr

 



Yazmaya Başlayın ve Enter Tuşuna Basın