Moringa Ağacı (oleifera Moringa tree)

- Kasım 15, 2019
snpsr

Botanik adı: Moringa oleifera

Diğer isimler: moringa, baget ağacı, yaban turpu ağacı, ben yağ ağacı veya benzoil ağacı.

Aile: Moringaceae

Dağıtım: tropikal ve tropikal olmayan alanlar

Menşei: HindistanYarı kurak, tropik ve subtropik iklimlerde yetişebilen bir türdür.
9-10 derece olarak belirtilen bölgelerde de yetiştirilebilmektedir.
-1 ile -9 derece civarındaki ısılarda yapraklarını dökerek, gövdesini kurutarak ölür bununla birlikte kendisi derine kök yaptığı için bir sonraki bahar ayında tekrar yeniden kökten filizlenip, yeniden gövde ve dallarını, yapraklarını, çiçeklerini oluşturabilmektedir.
Toprak tercihi bakımından kanaatkardır.
Kuraklığa’da dayanıklı bir ağaçtır.
Ağaç çok hızlı büyüme kabiliyetine sahiptir.
İlk yıl 3-4 metre büyüyebilir eğer herhangi bir don vb. etkenle karşılaşmazsa sıcak iklimlerde ağacın 6-15 metre arası bir uzunluğa erişebildiği görülmüştür.






TARİH

Moringa, geleneksel Hint medecine Ayurveda'da uzun bir geçmişi olan Hindistan'dan dayanıklı ve hızlı büyüyen küçük bir ağaçtır. Yaprakları 300 hastalığa kadar önleyebilir! Bilimsel kanıtlar, moringa yapraklarının yararlarını kanıtlamaktadır: çok yüksek bir besin değerine sahiptirler, birçok temel besin içerirler (A, B, C ve E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, vb.) Ve bunlar arasında oluşur. % 5 ila 10 protein. Taze, yapraklar pişirilir ve bir sebze olarak kullanılır. Kurutulmuş, süper yiyecek gibi davranırlar ve içeceklere ve birçok tarife eklenebilirler. Tohumlar ve yağ da sağlık yararları ile doludur.


MORİNGA YAPRAKLARININ GELENEKSEL KULLANIMLARI

Moringa oleifera'nın tüm bitki kısımları geleneksel olarak farklı amaçlar için kullanılır, ancak yapraklar genellikle en çok kullanılanlardır. Özellikle insan ve hayvan beslenmesinde ve geleneksel tıpta kullanılırlar. Yapraklar, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin popülasyonları arasında genellikle eksik olan protein, mineral, beta-karoten ve antioksidan bileşikler bakımından zengindir.

Moringa yaprakları besin preparatlarına diyetin entegratörleri olarak eklenir.

Geleneksel tıpta, bu yapraklar sıtma, tifo hastalığı, paraziter hastalıklar, artrit, şişlikler, kesikler, cilt hastalıkları, genito-idrar hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca laktasyon ortaya çıkarmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek (HIV / AIDS ile ilişkili semptomları tedavi etmek için), ayrıca kalp uyarıcılarını ve kontraseptif ilaçları kullanmak için de kullanılırlar. Birisi doğrudan çiğ ve kurutulmuş yaprakları ya da sulu bir infüzyonun özünü tüketebilir.

Moringa ayrıca doğal bir bitki gelişimi arttırıcısı olarak da kullanılabilir; Gerçekten de yapraklar zeatin bakımından zengindir ve yaprak özleri bitki büyümesini ve ürün verimini artırabilir. Moringa tohum tozu, su saflaştırması için kullanılabilir, alüminyum sülfat gibi tehlikeli ve pahalı kimyasalların yerini alır.


Diğer Özellikler:

Her yeri yenilebilen bir ağaç türüdür. Tohumları Malezya'da fıstık olarak yenilir. Kalınlaşmış kökleri yabanturbu olarak yenilebilir. Yaprakları yeşillik olarak, salatalarda, sebze yemeklerinde yenilebilir. Yaprakları toz haline getirilip temizlik ve dezenfekte etmek için kullanılır. Tohumları su dezenfektasyonu için kullanılır. Tohumları %38-40 oranında kurumayan Ben (Oil) Yağı içerir; bu yağ resimde boya içeriği olarak kullanıldığı gibi saat gibi hassas makinelerin yağlanmasında kullanılır. Bu yağ temiz, tatlı ve kokusuz olduğu için parfüm ve saç bakım ürünlerinde de kullanılır. Ağacı kereste olarak kullanılabildiği gibi; bahçelere çit olarak da kullanılabilir.



Her parçası mucize olan bu ağacın; en önemli özelliği yaprağının besleyici özellikleridir. Moringa yaprakları aynı ağırlıktaki portakalın 7 misli C vitamini, sütün 4 misli kalsiyum, havucun 4 misli A vitamini, sütün iki misli protein ve muzun 3 misli potasyum içerir. Bu yüzden Yaşam Ağacı veya Mucize Ağaç olarak adlandırılır.


Mucize Moringa Ağacı en fazla -9 ile -1 derece arasındaki kış koşullarına dayanıklıdır.

Moringa çok hızlı büyüyen bir ağaçtır. İlk yıl 4 metre büyüyebilir; sonuç olarak 6-15 metreye kadar büyüyebilir. Don ağacı köküne kadar öldürür; ancak kökü ölmez, ve ilkbaharda ağaç kökten yeniden filizlenir.


Ağacı kereste olarak kullanılabildiği gibi; bahçelere çit olarak da kullanılabilir.

Buna ilaveten bitki gövdesi çeşitli ülkelerde kök boya olarak kullanılmaktadır.




Üretim Şekli:Tohum,çelik ve yumru kökü ayırarak.



Moringa tohumlarının tıbbi kullanımları:
Moringa tohumları, artrit, romatizma, gut, kramp, cinsel yolla bulaşan hastalıkları ve kaynamayı tedavi etmek için antibiyotik ve anti-enflamatuar özellikleri için kullanılır. Tohumlar kavrulur, dövülür, hindistancevizi yağı ile karıştırılır ve sorunlu bölgeye uygulanır. Aynı rahatsızlıklar için tohum yağı kullanılabilir.
Kavrulmuş tohumlar ve yağlar idrara çıkmayı teşvik edebilir.
Ayrıca epilepsi için rahatlatıcı olarak da kullanılabilirler.
Moringa tohumları cilt bulaşıcı bakterilere karşı etkilidir - Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa. Güçlü antibiyotik ve fungisit terygospermin içerirler.
Tohumlar ateşe karşı kullanılır.
Aruba'da tohumlar ezilir ve siğiller üzerine uygulanan macun haline getirilir.
Ayrıca cilt hastalığını tedavi etmek için kullanılır.


Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk
Diğer Kaynak :Leone A. ve arkadaşları, Moringa oleifera Yapraklarının Yetiştiriciliği, Genetiği, Etnofarmakolojisi, Fitokimyası ve Farmakolojisi: Genel Bir Bakış, Int J Mol Sci., 2015, June; 16 (6): 12791-12835.



Sponsor Reklam spnsr

 



Yazmaya Başlayın ve Enter Tuşuna Basın